A BARNULÁS FOLYAMATA? MIÉRT HASZNÁLJ SZOLÁRIUMKRÉMEKET?!

HOGYAN BARNULUNK?

Ahhoz, hogy a szoláriumkozmetikumok használatának fontosságát megértsük, tisztában kell lenni a barnulás folyamatával. A barnulás (melanogenezis) során a bőrben lévő melanocitákban a Tyrosine barna színű melaninné alakul. Ehhez a folyamathoz szükség van arra, hogy elegendő mennyiségű TYROSINE, TYROSINAZE enzim, UV-FÉNY, HŐ és OXIGÉN álljon rendelkezésre. A folyamat során drasztikusan csökken a bőrben a Tyrosine és a Tyrosinase enzim mennyisége, így a további barnulás már csak olyan mértékben lehetséges, amilyen gyorsan képes a szervezet pótolni ezeket az „elfogyasztott” vegyületeket ill. olyan mértében amennyire segít pótolni ezeket a krémünk!

“ACCELERATOR“-OK

Az Acceleratorok nagy mennyiségben tartalmaznak Tyrosine-t, ami elengedhetetlen a barnaság kialakulásához. Ezeket a készítményeket más néven barnulás gyorsítóknak nevezhetjük, használatukkal gyorsabb és intenzívebb a barnulás. Ahhoz, hogy a melanogenesis végbemenjen a bőrben, időre van szükség, ezért az Acceleratorok hatása a szoláriumozást követő négy-hat órával válik igazán látványossá.

“TINGLE” KOZMETIKUMOK

A “Tingle” krémek hatóanyagaik segítségével (borsmenta, fahéj, coffein stb.) szintén a pigment termelésre vannak hatással. Természetes úton fokozzák a bőr oxigénellátását, felgyorsítják az anyagcseréjét, így a melanin termelő sejtek több festékanyagot (pigmentet) képesek előállítani. Használatuk során a bőr átmenetileg kipirul, enyhén csípős, bizsergő érzés jelentkezik. A barnító hatás azonnali, nagyon látványos, ezért egyre népszerűbbek hazánkban is ezek a termékek. Van enyhén csípős és erőteljesebb változat is. Fontos azonban hogy a “Tingle” krémeket nem javasolt huzamosabb időn keresztül alkalmazni, mert a nagyfokú barnító hatás révén kihasználják a bőrben levő hatóanyagokat. Ezért célszerű Acceleratoros ill. Bronzer készítményekkel felváltva használni. Érzékeny bőrű és kezdő szoláriumozóknak nem ajánlott!

BRONZER TERMÉKEK

A “Bronzer” szoláriumkozmetikumok természetes növényi kivonatokat (pl. béta-karotin, mogyoró-, diókivonat, vörös alga, stb.) tartalmaznak, melyek a bennük levő természetes pigmentanyagok által barnítják a bőr felső rétegét, felerősítve a szoláriumozás hatását. A diólevél és a zölddió-burok kivonata juglanokban gazdag, mely a bőr felső rétegében a bőr pigmentjéhez, a melaninhoz hasonló színpigmenteket hoz létre. Fertőtlenítő és antiallergén hatása mellett az egyenletes szín elérésében segít és kiválóan tonizálja a tónusát, feszességét vesztett bőrt. Ezek a termékek nagyon kedveltek a szoláriumozók körében, mert hatásuk azonnali és nagyon látványos. Az egyes termékek eltérő mennyiségben tartalmaznak bronzereket, ezért ügyelni kell arra, hogy az adott egyén a barnasági fokának leginkább megfelelő készítményt használjon. A krémet egyenletesen kell elkenni a teljes bőrfelületen és szoláriumozás után kezet kell mosni, mert az ujjak közötti száraz bőrt a bronzerek megszínezhetik. Így gyönyörű, egyenletes, bronzbarna bőrszín érhető el, nagyon rövid idő alatt.

A három fő szoláriumkozmetikum típust gyakran kombinálják egymással egy krémen belül, a legoptimálisabb hatás érdekében (pl. accelerator + bronzer, accelerator + tingle).

SZOLÁRIUMOZÁS UTÁNI KÉSZÍTMÉNYEK

A szoláriumozás utáni készítmények olyan speciális szoláriumkozmetikumok, amelyeket két szoláriumozás között, naponta kell használni testápolóként. Ezek nem csak intenzív tápláló összetevőket tartalmaznak, hanem bőrmegújító, szabadgyököket megkötő hatóanyagokat is (pl: zöldtea-, roobius tea-, uborkakivonat, aloe vera gél). Ezen felül segítenek a megszerzett barnaság megőrzésében és felkészítik a bőrt a következő szoláriumozásra. Egyes készítmények minimális mennyiségben bronzereket is tartalmaznak, így még tovább maradhatunk barnák.

A HIDRATÁLÁS FONTOSSÁGA

A szoláriumozott bőr fokozott hidratálást igényel, ezért a szoláriumkozmetikumok nagy mennyiségben tartalmaznak különböző értékes növényi olajokat, vajakat (pl: sheavaj, kakaóvaj, kendermag-, jojoba-, mandulaolaj, stb.). A hidratálás által a bőr 40 %-kal hatékonyabban képes befogadni az UV sugarakat, mint az érdes, száraz bőrfelület, továbbá lassul a természetes hámlási folyamat, így több melanin marad az epidermisz legfelső rétegében, tehát a bőr hosszabb ideig megőrzi a megszerzett barnaságot.

HÁNYSZOROS BRONZOSÍTÓ? MIT IS JELENT?

Az hogy valamilyen krémben hányszoros bronzosító van azt jelenti hogy hány fajta bronzosítót tartalmaz. Ez azonban nem jelenti azt hogy jobb lenne ettől a minősége. Egy szolárium krémnél az a fontos hogy milyen mértékben és minőségben tartalmaz egy bronzosítót és nem az hogy hányféle van benne! Luxus minőségű krémeken gyakran nincs is a tubus elején feltüntetve ez a szám mivel nem tükrözi megfelelően a bronzosítás mértékét!