A Holland Rákkutató Társaság minden napra ajánlja a napozást

„Napfürdőzzön 15-30 percet kora délután”

Veldhoven – A Holland Rákkutató Társaság új, aktualizált ajánlást terjeszt be, amely azt tartalmazza, hogy a fejet és a kezeket naponta ki kell tenni UV-sugárzásnak. Ez a tudományosan alátámasztott ajánlás gyökeres fordulatot jelent a Holland Rákkutató Társaság „Sun Smart” kampányainál.

Gyökeres fordulat az ajánlásban

Az új ajánlás a ’Signalling Committee Cancer’ munkacsoport eredményein alapul, amely azt vizsgálta, hogy a (1994 óta adott) korábbi tanácsadás még mindig érvényes volt-e a legújabb tudományos tanulmányok és publikációk fényében. Már 1994-ben megerősítették, hogy a napsugárzás teljes elkerülése egyrészt gyakorlati okokból nem lehetséges, másrészt nem is kívánatos. A bőr számára fontos, hogy szokja a Nap ibolyántúli (UV) sugárzását. Ezenkívül a Nap ibolyántúli sugárzása serkenti a D-vitamin termelődését a bőrben. A hollandoknak azonban – mostanáig – azt ajánlották, hogy 12 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, és a bőrüket a szabadban mindig óvják napvédő krémmel.
Most egy radikális fordulat állt be ebben az ajánlásban. A Holland Rákkutató Társaság legfrissebb és egyértelmű magyarázata a következőképpen hangzik: „A Hollandiában élő emberek számára tanácsos a fej, a kezek és az alkarok rendszeres, 15-30 perces időtartamú napoztatása a kora délutáni órákban (12 és 15 óra között) ahhoz, hogy fenntartsák a csontanyagcserét, és lehetőleg az hozzájárul ahhoz is, hogy elkerüljék a különböző rákfajtákat.”

A D-vitamin gátolja a ráksejtek növekedését

A különleges munkacsoport szakértői és tudományos kutatói felülvizsgálták a D-vitaminról folyó kutatást és az UV-expozíció szerepét, mielőtt kiadták ezt az új ajánlást. Az utóbbi húsz évben növekvő mértékben végeztek kutatásokat a D-vitamin egészségre gyakorolt hatásairól. Amellett, hogy ismert a jelentősége a csontanyagcsere és az izomműködés szempontjából, megállapították, hogy a D-vitamin a testben sok más folyamatban is részt vesz. A laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy a D-vitamin képes szabályozni a sejtszaporodást, és gátolni a ráksejtek növekedését.
A Sun Smart ajánlás e fontos változtatása ellenére továbbra is érvényes a leégés elkerülésére vonatkozó tanács: „A hosszabb ideig tartó, intenzív napozás nem ajánlatos.” Az új üzenet a nyilvánosság számára az okos, mértékletes napozás.

Sunlight Research Forum (SRF)

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű nonprofit szervezet. Azt tűzte ki céljául, hogy megvizsgálja, összegyűjtse, valamint világos és érthető módon a nyilvánosság elé tárja az ibolyántúli sugárzás emberre gyakorolt hatásával kapcsolatos legújabb gyógyászati és tudományos ismereteket.

A Holland Rákkutató Társaság beszámolójának összefoglalását angol nyelven megtekintheti az alábbi oldalon:
Sunlight Research Forum

Kapcsolattartó személy a médiák felé:
Sunlight Research Forum (SRF)
Herr Ad Brand (folyékonyan beszél hollandul, angolul és németül)

Tel.: +31 (0)651 358 180
info @ sunlightresearchforum.eu

Forrás: Magyar szolárium üzemeltető egyesület; http://www.mszue.eu/index.php?hir&id=17