Mondj nemet az influenzára és igent a szoláriumra!

Egy tanulmány azt mutatja, hogy a D-vitamin szint befolyásolhatja az influenzajárvány kialakulását.

A tél az influenza szezonja. Ennek az is az oka, hogy vírusok körülbelül 50%-os páratartalomnál szaporodnak a legjobban, így télen a fűtött szobákban a feltételek ehhez tökéletesek. Az influenza elleni védőoltások adnak némi védelmet, azonban norvég tudósok kimutatták, hogy sokkal fontosabb a D-vitamin megfelelő szintjének fenntartása a vérben.

Tanulmányuk azt mutatja, hogy az influenzajárványok során a fertőzések arányának és a halálozási eseteknek a növekedése a napozás csökkenésével, és az ennek következtében csökkent D-vitamin szintekkel párhuzamosan változik. Télen, amikor a napfény túl gyenge a D-vitamin szintézishez, ezek az arányok akár 20-600-szor nagyobbra nőhetnek.

Ez az a helyzet, amikor a szolárium mérsékelt használata kiválóan működik megelőző intézkedésként. Egy norvég és egy dán tanulmány azt mutatta be, hogy a szoláriumok a bőrön keresztül pontosan ugyanúgy serkentik a D-vitamin termelését, mint a természetes napfény.

„Bizonyított tény, hogy a D-vitamin serkenti az immunrendszert. A mérsékelt napfürdőzés serkenti a D-vitamin termelődését. Különösen a téli hónapokban, amikor a nap túl gyenge a D-vitamin természetes úton való szintéziséhez, hasznos lehet egy szolárium felkeresése, hogy megvédjük magunkat az influenza vírusával szemben”, magyarázza Ad Brand, a Sunlight Research Forum (Napfény Kutatási Fórum, SRF) munkatársa.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhellyel működő nonprofit szervezet. Célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a nyilvánosságot a mértéktartó ultraibolya sugárzás emberre gyakorolt hatása terén szerzett legújabb orvosi és tudományos ismeretekkel.

Forrás: Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület; http://www.mszue.eu/index.php?hir&id=37

Média kapcsolat:
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Források:
1) Asta Juzeniene, Li Wei Ma, Mateusz Kwitniewski, Georgij A. Polev, Zoya Lagunova, Arne Dahlback, Johan Moan: The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D (A pandémiás és nem pandémiás influenzák szezonalitása: a napsugárzás és a D-vitamin szerepe), International Journal of Infectious Diseases, Volume 14, Issue 12, December 2010, Pages e1099–e1105 2) Johan Moan, Zoya Lagunova, Emanuela Cicarma, Lage Aksnes, Arne Dahlback, William B. Grant és Alina Carmen Porojnicu: Sunbeds as Vitamin D Sources (Szoláriumok mint D-vitamin források), Photochemistry and Photobiology, 2009, 85: 1474–1479 3) Elisabeth Thieden, Henrik L. Jørgensen, Niklas rozs Jørgensen, Peter A. Philipsen és Hans Christian Wulf: Sunbed Radiation Provokes Cutaneous Vitamin D Synthesis in Humans— A Randomized Controlled Trial (Szoláriumos sugárzás az emberi bőrben D-vitamin szintézist idéz elő – Egy randomizált ellenőrzött vizsgálat), Photochemistry and Photobiology, 2008, 84: 1487–1492