Az optimális D-vitamin ellátás megelőzi a fogszuvasodást

SRF Sajtóközlemény

Egy tanulmány kimutatta: a napfény vitamin serkenti az antibakteriális hatású peptidek képződését

Veldhoven, 2011. augusztus 9. (SRF) A fogszuvasodás kockázata jelentősen csökkenthető optimális D-vitamin ellátással. Egy milliliter vérben legalább 30 nanogramm D-vitamin (30 ng/ml) hatására a szervezet által természetes úton előállított, antibakteriális hatást kifejtő peptidek – köztük a cathelicidin és a defensin – képződnek, amelyek gátolják a fogszuvasodást előidéző kórokozókat. Erre az eredményre jutott William B. Grant, a D-vitamin kutatás világszerte egyik leghíresebb szakértője egy vizsgálat során, amelyről a „Dermato-Endocrinology” című szakmai folyóiratban számol be.

Grant az Egyesült Államokra vonatkozó vizsgálata során 325 tudományos tanulmányt értékelt ki, amelyek a 19. század közepétől a mai napig terjedő időszakot ölelik fel. Összefüggést mutatott ki az UV-sugárzás intenzitása és a fogszuvasodás bekövetkezése között. „Az alacsonyabb UV-sugárzási intenzitással rendelkező földrajzi régiókban nyilvánvalóan gyakrabban lép fel fogszuvasodás, mint azokon a területeken, ahol nagyobb az UV-sugárzás. Az UV-sugárzás serkenti a D-vitamin képződését. A D-vitamin az antibakteriális hatású peptidek felépítésének motorja, amelyek megakadályozzák a fogszuvasodás kialakulását” – magyarázza Grant a hatások közötti összefüggést. A kutató ajánlja, hogy a fogászati megelőzésben fokozottabban vegyék figyelembe az optimális D-vitamin ellátás szerepét.

Az UV-sugárzás által serkentett D-vitamin 90 százalékban a bőrön keresztül képződik. Az egy milliméter vérre jutó átlagosan 30 nanogramm D-vitamin (30 ng/ml) a tudományban az a legalacsonyabb érték, amelytől kezdve a D-vitamin kielégítően fejtheti ki hatását. Optimálisnak a 40 és 60 ng/ml közötti érték számít.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Célja a mérsékelt UV-sugárzás emberre gyakorolt hatásáról szóló legújabb egészségügyi és tudományos ismeretek széles körben való közzététele.

Forrás: Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület; http://www.mszue.eu/index.php?hir&id=30

William B. Grant: „A review of the role of solar ultraviolet-B irradiance and vitamin D in reducing risk of dental caries“, in: Dermato-Endocrinology 3:3, 1-6; July/August/September 2011

Sajtókapcsolat:

Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel.: +31 (0)651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu
www.sunlightresearchforum.eu