A D-vitamin fokozza a termékenységet

SRF Sajtóközlemény

Egy tanulmány kimutatta, hogy minél magasabb a D-vitamin szint, annál valószínűbb a teherbeesés a mesterséges megtermékenyítést követően.

Veldhoven, 2011. július 8. (SRF) Az úgynevezett in vitro, azaz a kémcsőben történő mesterséges megtermékenyítés egyik sikertényezője az optimális D-vitamin ellátás. A törökországi Kocaeli Egyetem orvosi kara által végzett tudományos felmérés eredményei rávilágítanak arra, hogy minél magasabb a D-vitamin szint a follikuláris folyadékban, amelyben a petesejt található, annál valószínűbb a teherbeesés.

A tanulmányban 84 terméketlen nő vett részt, akik in vitro megtermékenyítésen estek át. A tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akiknek follikuláris folyadéka a legtöbb D-vitamint tartalmazta, nagyobb arányban estek teherbe a mesterséges megtermékenyítést követően. A statisztikai számítások alapján a D-vitamin szint egy ng/ml mennyiséggel való növelése hat százalékkal növeli a teherbeesés esélyét.

„Egy átlagos, egy milliliter vérben lévő 40–60 nanogramm (40 – 60 ng/ml) mennyiségű D-vitamin szint a tudomány szerint az a küszöbérték, amely felett a D-vitamin képes pozitív hatását optimálisan kifejteni. A D-vitamin 90 százaléka UV-sugárzás hatására a bőrön keresztül képződik” – magyarázza Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) munkatársa az optimális D-vitamin ellátással kapcsolatban.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Célja a mérsékelt UV-sugárzás emberre gyakorolt hatásáról szóló legújabb egészségügyi és tudományos ismeretek széles körben való közzététele.

Forrás: Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület; http://www.mszue.eu/index.php?hir&id=29

Referencia:

Ozkan S, Jindal S, Greenseid K, Shu J, Zeitlian G, Hickmon C, Pal L: Replete vitamin D stores predict reproductive success following in vitro fertilization; in: Fertility & Sterility, 2010 Sep; 94(4): 1314 – 9

Sajtókapcsolat:

Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel.: +31 (0)651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu
www.sunlightresearchforum.eu